Клінічне дослідження коктейлю Формула 1 (Німеччина)

Ожиріння стало справжньою бідою сучасної цивілізації. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, до 2015 р. кількість дорослих людей з надлишковою вагою може досягти позначки в 2,3 млрд. Це дуже значна цифра, враховуючи численні ускладнення, причиною яких може виступати зайва вага.

Мета дослідження – підтвердити ефективність збагачених білком замінників їжі як засобу зниження ваги і підтримки оптимальної маси тіла. Керівник – Маріон Флетчер-Морс, професор, фахівець з питань дієтології, очолює відділення клінічних досліджень в галузі харчування і дослідницьку групу по боротьбі з ожирінням при університеті Ульма (Німеччина), член Науково-консультаційної ради Herbalife.

Дослідження тривало протягом року і задіяло 110 людей з надмірною вагою. Учасники дослідження були розділені на дві групи. Протягом перших трьох місяців – стадії активного зниження ваги – учасники з першої групи щодня замінювали два прийоми їжі протеїновим коктейлем Формула 1 з додаванням Протеїнової суміші Формула 3. Друга група людей харчувалася звичайною їжею із стандартним вмістом білка. Протягом наступних дев'яти місяців – у фазі підтримання ваги – учасники з обох груп замінювали один прийом їжі білковим коктейлем Формула 1, проте як і раніше продовжували споживання білка в різних обсягах – тих, які прописані їм в ході експерименту.

За підсумками дослідження всі учасники втратили у вазі, проте в тих з них, хто перебував у групі з підвищеним споживанням білка, вага знизилася помітно більше, ніж у їхніх опонентів (в середньому, 12 кг проти 7 кг). Більше того, вони втратили більше жиру, привівши масу свого тіла в норму.

Дослідники довели, що порівняно зі звичайною їжею із стандартним білковим вмістом, вживання збагачених білком замінників їжі сприяє помітно кращим результатам як для схуднення, так і для підтримки оптимальної маси тіла. При цьому підвищене споживання білка в процесі зниження ваги сприяє схудненню за рахунок спалювання жиру, а не м'язової маси тіла.

Меріон Флетчер-Морс: «Ми знали, що учасники з обох груп у результаті зможуть досягти втрати у вазі, але в ході експерименту ми виявили, що підвищене споживання білка сприяє більшому схудненню».